Obrácení pólů Země neznamená konec světa

Pokud by došlo k obrácení magnetických pólů planety Země, neznamenalo by to konec světa. Oslabování magnetického pole Země paradoxně znamená spíše návrat do normálního stavu. V současné době je síla magnetického pole planety Země slabší o přibližně 10% oproti stavu v době, odkdy se tato hodnota sleduje, tedy od 19. století.

Zeme_magnet

V geologické minulosti planety Země předcházela oslabení magnetického pole obrácení severního a jižního pólu planety. Tento zvrat dočasně způsobí větší náchylnost planety a všeho na ní k nabitým částicím, které dopadjí na Zemi ze Slunce. Dojde tedy k výpadkům rozvodné sítě a dočasné nefunkčnosti satelitů.

K tomuto jevu ale nyní nedochází. Prokazuje to nová studie, jejíž závěry byly zveřejněny 23. listopadu 2015 v Proceedings of the National Academy of Sciences. Tím, že se magnetické pole oslabuje, tak se navrací do svého historického normálu a nesměřuje k obrácení magnetických pólů, uvádí jeden z autorů studie Dennis Kent z Rutgers University v New Brunswicku.

Studie zkoumala zrna zmagnetizovaných minerálů uvnitř lávy. Jakmile láva vychladla, stala se trvalým dokladem magnetického pole planety Země z doby, kdy došlo k erupci a následně, kdy láva vychladla. Díky této metodě lze odvodit sílu magnetického pole planety Země i několik milionů let nazpět.

Magnetické pole Země, které je v dnešní době relativně silnější, vysvětluje, proč planeta Země neprošla v uplynulých 780 000 letech obrácením magnetických pólů, uvádí Peter Driscoll z Carnegie Institution for Science ve Washingtonu. Převrácení severního a jižního pólu historicky totiž probíhalo zhruba každých 250 000 let, nicméně silnější magnetické pole Země je méně náchylnější k tomuto obratu.

Napsat komentář

Your email address will not be published.