Ledové sopky na Plutu

Nejnovější data z mise New Horizons stále přinášejí překvapivé zprávy. Podle posledních informací to vypadá, že na Plutu existují útvary podobné našim sopkám, které ale nechrlí lávu a kameny, ale led.

Sonda New Horizons 14. července 2015 proletěla kolem trpasličí planety Pluto a stihla prozatím odeslat asi jen 20 procent informací, které nasbírala. S každými novými daty, které přijímáme, však zjišťujeme nová a nová překvapení. Například, že atmosféra Pluta je mnohem chladnější a kompaktnější než si vědci původně mysleli. Anebo, že Pluto má velmi zvláštní místo.

Pomocí sondy se podařilo naskenovat povrch planety a vytvořit topografické mapy, které ukazují rozvrstvení planety. Záběry například ukazují trhlinu dlouhou 320 kilometrů, které se neformálně říká Virgil Fossa, a má stěny vysoké 4 kilometry, což odpovídá zhruba dvojnásobné hloubce Grand Canyonu.

pluto

Další dvě hory pak velice připomínají štíty sopek, které známe u nás na Zemi. V prostředí planety Pluto by však tyto sopky nechrlily lávu a kamení, ale led. „Ve vnější sluneční soustavě neexistuje nic podobného,“ říká Oliver White, planetární vědec z NASA Ames Research Center z Moffett Field v Kalifornii. Hory nemusí být definitivně sopky, nicméně vědci si nejsou jisti, co jiného by to mohlo být. Ať už to jsou sopky či ne, vědci se shodují, že jsou velice podivné.

Následující animace ukazuje trpasličí planetu Pluto a její měsíce Charon, Nix, Styx, Kerberos a Hydra (od nejbližšího k nejvzdálenějšímu). Čtyři nejvzdálenější útvary se se otáčejí mnohem rychleji, než se očekávalo.

Zdroj https://www.sciencenews.org/article/pluto-continues-deliver-surprises

Napsat komentář

Your email address will not be published.